Köpek Eğitim Sonrası Uyum Sorunları Rehabilitasyonu
Köpeğinizi eğitim alması için bir köpek eğitimi çiftliğine gönderdiniz. Köpeğiniz eğitimi tamamlayıp eve döndü. Fakat işler hayal ettiğiniz gibi gitmiyor mu? Rahatlayın. Tecrübeli köpek eğitmeni Sedat Bensason’un, köpeğinizin eğitim sonrasında yaşadığı uyum sorunlarını gidermeye yönelik hazırladığı, mükemmel bir rehabilitasyon hizmeti var.
Köpek Eğitim Sonrası Uyum Sorunları Rehabilitasyonu’nun Neden Gerekir?
Kimi zaman sahipler, patili dostlarına yeterli ilgiyi gösteremezler. Bu nedenle köpekler, eğitim almaları için belirli bir süreliğine köpek eğitim çiftliklerine gönderilir. Bu eğitim çiftliklerinde köpekler, kimi zaman yetersiz, kimi zaman ise son derece profesyonel köpek eğitmenleri tarafından eğitilirler. Köpekler alışık oldukları ortamdan uzaklaşıp, köpek eğitim çiftliklerinde yoğun bir disipline maruz kalır. Sevimli dostlarımız, bu otoriter ortamdan, çoğu zaman eğitimin konusu olan komutları öğrenmiş bir şekilde eve geri gelirler. Köpeklerinin komut yerine getirme başarısından çok etkilenen sahipler ise, köpekleri ile baş başa kaldıklarında liderlik konusunda bazı sorunlar yaşayabileceklerini akıllarına pek getirmez. Eğitim dönüşü, çiftlik koşullarını evde bulamadığı için kafası iyice karışan köpekler, sahiplerinin komutlarını yerine getirmemeye başladığında ise, çaresiz kalan köpek sahipleri yeniden profesyonel yardım almaya ihtiyaç duyarlar.
Eğitim Sonrası Uyum Sorunlarına Neden Olan Faktörler
Köpeklerin eğitim sonrası uyum rehabilitasyonuna ihtiyaç duymasını gerektirecek faktörler ikiye ayrılır.
Başarılı Geçen Köpek Eğitimi Sonrası Uyum Sorunları Rehabilitasyonu
En iyi köpek eğitmenlerinden eğitim almış köpekler bile, sahiplerinin yeterli liderlik vasıfları sergilemediği durumlarda, öğrendikleri komutları uygulamakta isteksizleşebilirler. Hizmetimizde, yukarıda belirtilene benzer bir durumla karşılaşıldığında ilk uygulama, köpeğin içinde bulunduğu karmaşayı çözümlemektir. Bunu sağlayabilmenin tek yolu ise köpek sahibini, köpeğinin gözünde liderlik konumuna yükseltecek çalışmalar yürütmektir.
Başarısız Geçen Köpek Eğitimi Sonrası Uyum Sorunları Rehabilitasyonu
Sektörümüzde uygulanan köpek eğitimleri maalesef ki her zaman başarı ile sonuçlanmaz. Bu duruma sebep olan faktörler büyük çeşitlilik gösterebilir.
- Evinden ayrıldığı için sahibince terk edildiğini düşünen köpeğin, kendini eğitime tam olarak verememesi başarısızlıkta en sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Köpek sahibine duyduğu güveni kaybetmiştir.
- Köpek eğitmeninin yeteri tecrübesi olmadığı durumlarda, köpeğin üzerine fazlaca gitmesinin köpek psikolojisinde bıraktığı etkilerde eğitimi başarısızlığa götürebilir. Köpek otoriteye duyduğu güveni kaybetmiştir.
- Eğitim gören köpeğin, verebileceğinden daha büyük beklentilerle yapılan köpek eğitiminin, köpek üzerinde yaratacağı başarısızlık etkileri de işleri içinden çıkılması zor bir duruma sokabilir. Köpek kendine duyduğu güveni kaybetmiştir.
Yukarıda belirtilen veya benzeri sebeplerle başarısızlıkla sonuçlanan Köpek Eğitim Sonrası Uyum Sorunları Rehabilitasyonu’nda atılması gereken ilk adım sürecin köpek üzerinde yarattığı güven sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalardır. Başarısız geçen eğitimin telafisi, ancak sorunların ortadan kaldırılmasından sonra gündeme gelebilir.
Köpeğini, Eğitim Çiftliklerine Göndereceklere Tavsiyeler
Yazımızın başında belirttiğimiz gibi, ülkemizde işini çok iyi yapan, idealist bir mantalite ile hizmet vermeye gayret gösteren, güzide köpek eğitim çiftliklerimiz var. Fakat, bunun yanında yeterli seviyede hizmet vermeyen köpek eğitimi çiftliklerinden çıkan, çokça köpekle de karşılaşıyoruz. Bu bilgiler ışığında, köpeğini eğitim çiftliklerine göndermeyi tercih eden köpek sahiplerine bir takım tavsiyelerimiz var.
Referanslar önemlidir.
Köpeğinizin eğitimini gerçekleştirecek kurum ile ilgili, sıkı bir referans araştırmasına gidin. Bu konuda en etkili kaynak tanıdık tavsiyesidir. Aklınıza yatan köpek eğitimi kurumu ile ilgili yeterli referans edinemiyorsanız, kendileri ile iletişime geçerek, gerekirse ücret karşılığı olsun, bir deneme dersi talep edin.
Üşenmeyin, ziyaret edin.
Köpeğinizi emanet etmeyi düşündüğünüz eğitim çiftliğinin, internet sitesinde var olan resimleri ile ya da telefondaki muhatabınızın anlattıkları ile yetinmeyin. Can dostunuzu eğitim alması için emanet edeceğiniz köpek eğitim çiftliğinin, eğitim alanlarından, konaklama alanlarına kadar tüm fiziksel özelliklerini kendi gözlerinizle görün. Ayrıca köpek eğitim çiftliğinin, sadece sizinle muhatap olan yetkilisi ile değil çiftlik sahibinden, köpek eğitmenine hatta köpeklerin bakımını ve temizliğini yapan personelleri ile bile tanışın.
Köpeğinizin eğitimini takip edin ve bu eğitimin bir parçası olun.
Köpek Sahibi Koçu Sedat Bensason’un her zaman savunduğu gibi, köpek eğitiminde uzun vadeli başarı, köpek sahibi eğitime katılmadan sağlanamaz. Eğer siz de köpeğinizin eğitim sonrası uyum sorunları yaşamasını istemiyorsanız, gün aşırı olacak şekilde en az haftada 3 gün köpeğinizin eğitim seanslarına dahil olmalısınız.