Köpek Sosyalleştirme Eğitimi
Sosyal bir yapı içinde yaşayan tüm canlılar gibi, köpekler de yaşadıkları topluluk içinde bazı kurallar ve katı bir hiyerarşik yapı sayesinde varlıklarını sürdürürler. Bilinenin aksine ise, köpeklerde hiyerarşik yapı çoğu zaman şiddetle değil, sosyal faaliyetlerle oluşur. Köpeklerin yaşamında, sosyal faaliyetlerin öneminin bilincinde olan deneyimli köpek eğitmeni Sedat Bensason, kadim dostlarımız için titizlikle hazırlanmış bir köpek eğitimi programı sunuyor.
Köpek Sosyalleştirme Eğitimi’nin Amacı
Tecrübeli sahiplerin bildiği gibi, köpekler de tıpkı biz insanlar gibi, dünyaya sosyalleşebilme meziyetleri açısından değişik karakteristik özelliklerle gelirler. Bizler nasıl sosyalleşmek ve yeni insanlarla iletişim kurmak için kimi zaman ufak bir teşvike ihtiyaç duyuyorsak, köpeklerin de aynı şekilde onlara destek verilmesine ihtiyaçları olabiliyor. Sevimli dostlarımız için sunulan Köpek Sosyalleştirme Eğitimi’nin temel amacı, köpeklerin diğer köpekler ve insanlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmesine yardımcı olmak.
Köpek Sosyalleştirme Eğitimi’nde İzlenen Yol
Köpeklerinin sosyal olmasını isteyen sahiplerin, bir köpeğin doğal ortamında nasıl sosyalleştiğini bilmeleri gerekmektedir. Sahipler, köpeklerine ancak bu sayede olumlu sosyalleşme tecrübesi kazanmaları konusunda yardımcı olabilirler. Köpeklerin sosyalleşme sürecinde olumsuz deneyimler oluşmaması için hayati önem taşıyan bazı sosyalleşme kuralları bulunur. Bunlara bir örnek vermek gerekir ise, sosyal aktivitenin karşı tarafı rahatsız etmeyecek şekilde yürütülmesi gerekliliğinden bahsedebiliriz. Daha açıklayıcı olalım. Köpeğimize, bizimle oynarken patilerini üzerimize koymaması gerektiğini öğretmemiz gereklidir. Aksi takdirde köpeğimiz, aynı alışkanlığı parkta oynamak istediği bir başka köpek üzerinde sergilediğinde çıkacak kavganın sorumluluğu bize ait olur. Köpek Sahibi Koçu Sedat Bensason, işte tam da bu noktada devreye girer ve sahiplerin, bilmeleri gereken sosyalleşme kurallarını köpeklerine öğretebilmelerine olanak sağlar.
Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Sonucu Ulaşılacak Hedef
Köpeklerde de biz insanlarda olduğu gibi, eğitim erken başlandığında daha iyi sonuç verir. Yani “Ağaç Yaş iken Eğilir.” Bu noktada evimize yeni gelmiş bir yavru köpek ile çalışırken, Köpek Sosyalleştirme Eğitimi, köpeğimizin dahil olacağı her türlü ortama sorunsuz bir şekilde uyum sağlayabilmesine olanak sağlar. Köpek Sosyalleştirme Eğitimi ihtiyacı duyan dostumuz, sosyalleşme çağı geçmiş ve/veya geçmişinde travmalara maruz kalmış ise durum daha hassas bir yaklaşım gerektirir. Bu noktada ilk hedefin, köpeğimizin sosyalleşmeyi imkansız kılma eğiliminden vazgeçmesini sağlamaktır. Buraya kadar her şey yoluna girdikten sonra köpeğimiz yeni duruma adapte oldukça, onu zorlamadan sosyalleşme becerilerini tavşan adımları ile iyileştirmek onun için yapabileceğimiz en iyi şey olur. Diğer her konuda olduğu gibi, köpek eğitiminde de başarıya ulaşabilmek için öncelikle ulaşılabilir hedeflere sahip olduğumuzdan emin olmalıyız. Elbette hedeflerimizi ulaşılabilir seviyede tutmak bu hedeflere ulaştıkça yeni hedefler belirleyemeyeceğimiz anlamına da gelmemeli.