Köpekler Neden Havlar? Havlama Problemi Nasıl Çözülür?
Köpekler Ne Zaman Havlar?
Takdir edersiniz ki havlamak köpeklerin en etkili iletişim araçlarından biridir. Bir köpeğin havlaması, bir insanın konuşması kadar doğaldır.
Köpekler, bazen heyecanlarını dışa vurmak için (oyun oynarken, vs.), bazen de sürülerini veya bölgelerini bir tehdide karşı korumak için, caydırma amacıyla havlayabilirler. Bu tür doğal havlamalar genellikle rahatsızlık verecek kadar uzun sürmez.
Sahiplerin çileden çıkmasını sağlayan rahatsız edici havlamaların sebebi ise, gün içinde canı çok sıkılan köpeğin bir şey ya da duruma karşı geliştirdiği takıntıdır. Böyle bir durumda; uyaran takıntıyı, takıntı heyecanı, heyecan da havlamayı tetikler.
Köpekler Neden Havlar?
Yukarıda anlatılan doğal havlamaların nedenlerini anlamak son derece kolaydır:
Olay olur.
Köpek havlar.
Olay biter.
Köpek susar.
Gelelim rahatsız edici havlamanın nedenlerine. Bu tür havlamalar sıklıkla, ihtiyaçları sahiplerince karşılanmayan köpeklerde görülür.
Köpeklerin günlük egzersiz ihtiyacı karşılanmadığında, fiziksel ve zihinsel enerjileri baskılanmaya başlar. Unutulmamalıdır ki, konu köpekler olduğunda bastırılmış enerji, karşımıza mutlaka istenmeyen davranış olarak çıkar.
Sahiplerce disiplin kurallarının net olarak ortaya konmadığı durumlarda ise, köpekler kuralları kendileri belirleme eğilimindedirler. Tahmin edileceği üzere köpekler havlamak ile ilgili kurallar belirlemek konusunda çok iyi değildirler.
Özellikle sahipleriyle yeteri kadar kaliteli zaman geçiremeyen köpekler, havlamaya başladıklarında sahiplerinin ilgilerini kendilerine çevirmelerini fırsat olarak görebilirler.
Rahatsız Edici Havlama ile Nasıl Başa Çıkılır?
- Köpeğinizin Uzun Süre Havlamaya Üşenmesini Sağlayın.
Beylerin çok iyi anlayabileceği bir örnek; tuttuğunuz takımın maçındasınız. Top sizin forvette ve kale boş. Oyuncu topa vurdu ama top dışarıda! Nasıl da bağırdınız değil mi? Maç seyrederken bağırmanın, strese karşı kaliteli bir deşarj yöntemi olduğu aşikar. Peki, yoğun bir iş gününden sonra deşarj olmak için bile olsa 3 saat boyunca durmadan bağırır mıydınız?
Muhtemelen siz bunu denemezsiniz bile. Oysa tüm gün evde pineklemiş köpeklerimiz sabrımızı zorlayacak kadar havlayabilir.
İşte köpekleri durmadan havlayan sahiplerin çözmesi gereken problem tam olarak bu.
Köpeğin zihinsel ve fiziksel enerjisini dengeli bir şekilde tüketecek, en az yarım saatlik (köpeğinizin enerji seviyesine göre), kurallı ve tempolu bir yürüyüşün en güçlü silahınız olduğunu söyleyebiliriz.
- Köpeğiniz Havlama Krizine Girdiğinde Sakinliğinizi Yitirmeyin.
Doğada toplu yaşam süren (insanoğlu hariç) her canlı türünde olduğu gibi, takip edilen liderlerin ortak özelliği, kriz anlarında bile sakin ve kendinden emin bir tutum sergileyebilmesidir. Köpeği aralıksız havlayan bir köpek sahibinin sakinliğini koruyabilmesi pek de kolay değil. Fakat köpeğine doğru bir lider olabilmek için sakin olmak zorunda.
Havlayan köpeğinize bağırarak yaptığının yanlış olduğunu anlatmaya çalışmayın. Bu durumda, siz de bu serenada katılmış olursunuz. Hele ki köpeğiniz onunla ilgilenmeniz için havlıyorsa, ona kızmanızın da aslında ilgi göstermek olduğunu bilmelisiniz.
- Havlamasını İstemediğinizi Köpeğinize Anlatın.
Köpeğinizin havlamasını istemediğinizi ona hissettirme yolunuz, ona bir bakışınızla ya da sözlü/fiziksel düzeltmenizle olabilir. İzlediğiniz yol ne olursa olsun, köpeğinizin havlamaya ara vermesi ile yetinmemelisiniz. Düzeltmenizin, köpeğiniz tamamen itaatkar bir ruh haline bürünene kadar etkili olması gerekir.
- Gereken Durumlarda Profesyonel Yardım Almaktan Kaçınmayın.
Havlama problemi nedeniyle yaşam kalitesi azalmış köpek sahipleri için hazırladığım bu yazıda, sorunun nedenlerini ve çözüme giden yolu tüm açıklığı ile ortaya koymaya çalıştım. 15 yıllık köpek eğitmenliği kariyerimde benzer durumdaki köpek sahiplerine anlattığım metot ile defalarca çözüm sundum. Eminim biraz gayret ve biraz da kararlılıkla siz de mutlu sona ulaşabilirsiniz. Yine de uygulamada yardıma ihtiyaç duyduğunuzu düşünürseniz rahat olun. Köpek Sahibi Koçu yanınızda.